Ukrajina si stěžuje, že ji nechtějí rychle přijmout do EU: Jsme pro vás druhotřídní

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba ve čtvrtek kritizoval, že některé země Evropské unie „zacházejí s Kyjevem jako s druhou třídou“.

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba
Vyjádřil se tak po prohlášení Německa, že snahu válkou ničené Ukrajiny o vstup do EU nelze urychlit. Informace přinesla tisková agentura AFP.

„Strategická nejednoznačnost vůči evropské vyhlídce Ukrajiny, praktikovaná některými metropolemi EU v minulých letech, selhala a musí skončit,“ napsal Kuleba na Twitteru. To totiž „pouze povzbudilo“ ruského prezidenta Vladimira Putina, dodal šéf ukrajinské diplomacie. Skritizoval „zacházení s Ukrajinou jako s druhou třídou“, což „zraňuje city Ukrajinců“.

Německý kancléř Olaf Scholz dříve ve čtvrtek řekl, že v otázce členství Ukrajiny v EU se nemohou udělat „žádné zkratky“, a dodal, že výjimka pro Kyjev by byla nespravedlivá vůči zemím západního Balkánu, rovněž se snažícím o vstup do Unie.

„Přístupový proces není záležitostí několika měsíců ani let,“ doplnil Scholz. Německý kancléř však dodal, že Unie musí najít „rychlý a pragmatický způsob“, jak pomoci Kyjevu. Ukrajina vyzvala ke zrychlenému udělení statutu kandidátské země EU po ničivé invazi Ruska.

Francouzský prezident Emmanuel Macron také řekl, že může trvat celá „desetiletí“, než se Ukrajina stane členem EU. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to označil za „nespravedlivé“.

Autumn Square in front of St. Sophia Cathedral in Kiev, Ukraine. St. Sophia Cathedral was built in the 11th century

„Je to jako stůl, za kterým sedí celá rodina společně, a jste pozváni, ale nedají vám židli,“ řekl Zelenskyj francouzským studentům po Macronových výrocích.

Zelenskyj podle svých slov doufá, že Ukrajina obdrží status kandidátské země v červnu. Ukrajina zažila v roce 2014 revoluci podporující vstup do EU, která sesadila vládu podporovanou Moskvou, připomněl prezident.

Kyjev kritizoval Scholzovu vládu již několikrát od té doby, co Putin poslal ruské tanky na Ukrajinu – Berlín totiž nejprve omezoval dodávky zbraní jen na obranné zbraně.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram