Ruský voják řekl soudu, že k zabití civilisty dostal rozkaz

Ruský voják, kterého jako prvního na Ukrajině soudí pro obvinění ze spáchání válečného zločinu, dnes řekl, že neozbrojeného ukrajinského civilistu zastřelil na příkaz důstojníka. Hrozí mu doživotí.

Jednadvacetiletý Vadim Šišimarin řekl soudu v Kyjivu, že důstojník trval na tom, aby 62letého muže, který telefonoval, zastřelil, protože by mohl vyzradit, kde se nacházejí. Voják, který střelil muže do hlavy z auta v obci v Sumské oblasti 28. února, řekl, že musel splnit rozkaz. Mladý muž čelí za svůj čin doživotnímu trestu odnětí svobody. Informuje agentura AP a portál televize CNN.

Šišimarin požádal ženu oběti Katerynu Šelipovovou, která byla přítomna v soudní síni, o odpuštění. Vdova se vyjádřila o tom, jak jejího muže Oleksandra Šelipova zastřelili před jejich domovem. Podle ní si voják zaslouží doživotí. Dodala však, že by jí nevadilo, kdyby byl součástí možné výměny za ukrajinské obránce ocelárny Azovstal ve městě Mariupol.

Proces s Rusem byl podle televize CNN odročen na pátek. Podle soudců Šišimarin není připraven k soudní debatě. Ukrajinský prokurátor požádal o „trest ve formě doživotního vězení“.

Mladý voják přišel ve čtvrtek k soudu v šedomodré mikině a agentura AFP si všímá, že v době, kdy vypovídala manželka zabitého civilisty, hleděl Šišimarin do země.

Ve čtvrtek ráno se kromě toho na Ukrajině uskutečnilo i soudní řízení s dalšími dvěma ruskými vojáky, Alexandrem Bobykinem a Alexandrem Ivanovem, kteří jsou obviněni z ostřelování obydlených civilních oblastí na Ukrajině raketami GRAD. Oba ráno přiznali vinu, píše zpravodajská stanice Sky News.

Šelipovová u soudu uvedla, že by nebyla proti tomu, kdyby byl Šišimarin propuštěn do Ruska v rámci výměny zajatců a Ukrajina by díky tomu získala „naši chlapce“ z Mariupola. Narážela na stovky ukrajinských vojáků, kteří opustili komplex oceláren Azovstal, kde přes měsíc čelili ruským silám.

military army boots in row

Jejich osud je nyní nejistý, jelikož některé z nich Rusové odvezli do bývalé trestanecké kolonie na ukrajinském území ovládaném separatisty podporovanými Moskvou. Zatímco Ukrajina doufá, že své vojáky dostane zpět díky výměně válečných zajatců, Rusko vyhrožuje, že některé postaví před soud za válečné zločiny.

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že tento týden se v obléhaných ocelárnách Azovstal v jihoukrajinském městě Mariupol vzdalo 1730 ukrajinských vojáků. Kreml tvrdí, že nemá žádné informace o soudním procesu se Šišimarinem a dodal, že absence diplomatické mise Moskvy na Ukrajině omezuje možnosti, jak vojákovi poskytnout právní pomoc.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram