Věděli jste, že na kvalitu spánku ovlivňují také barvy? Které jsou tedy vhodné?

Kolik času průměrně strávíte spánkem? 8, 6 či více hodin? Na jeho kvalitu kromě matrace a polštářů, věřte či ne, mají vliv také barvy. Které vám zpříjemní každodenní odpočinek?

1 Temná jako noc

Pokud se rozhodnete pro sytý tmavý odstín, jako je tmavě modrá, čokoládová či purpurová, vězte, že je jediné místo, kam patří – na zeď za čelo postele. Tyto barvy dokážou krásně „uzemnit“ příliš prosvětlenou ložnici. Navíc, na takovém dramatickém pozadí pak krásně vynikne i barva nábytku a ostatních zařizovacích prvků, jako jsou noční stolky, lampy, ale i rostliny či samotné povlečení. Důležité je nezaplnit prostor zbytečnostmi. Kupka obnošeného šatstva prověšená přes cyklotrenažér sem určitě nepatří.

vliv barev
Půlnoční modrá krásně funguje s metalickými doplňky. Záhadné a zároveň přívětivě útulné místo k tulení se i královský spánek. (Zdroj fotky: Agros Home)
2 Neutrální pro klid duše

Béžová, slonovinová, šedá, taupe… Jsou bezpečnou volbou, kterou nic nezkazíte. Jsou měkké, klidné a podporují dobrý spánek. Připadají vám však jakési nemastné-neslané, jiným slovem nudné? Jejich výhodou je, že výborně spolupracují s ostatními barvami. Přihoďte pod nohy barevný či vzorovaný koberec, na zeď umělecké dílo, vyměňte stínidlo na lampě a po nudě nebude ani stopy. Chcete-li zachovat útulnost, zkuste ladění tón v tónu. Ložnici s klidným charismatem vytvoříte i tehdy, když zvolíte pastelové barvy.


3 Které probudí vášně?

Prvoplánově nabarvit stěny v ložnici červeně nedoporučujeme – jde o příliš zavazující barvu a navíc, na tak velké ploše může nesprávně zvolený odstín později překážet místo toho, aby probouzel vášně. Vážně. Když červenou do ložnice, tak v podobě akcentů – červený polštářek (ne celé povlečení), květináč, deka, lampa či obraz docela postačí. To ostatní je už na vás… Inu a komu nevoní červená, toho může elektrizovat zlatavá, karamelová, ale i teplé odstíny meruňkové zkombinované s tmavě hnědou.

Photo of a young couple moving into a new apartment, carrying boxes and furniture in.

4 Moderní umírněnost

Zejména v malých prostorách platí známo, že méně je víc. Střízlivým řešením je bílá a černá (a klidně do trojky přihoďte i šedou). Tato nesmrtelná kombinace prostor zbytečně nezahltí a krásně jej prosvětlí, samozřejmě pouze v tom případě, pokud na zeď zvolíte bílou barvu. A přestože chladná ložnice prospívá dobrému spánku, pro pocitové oteplení je vhodné sáhnout po dřevě. Takto „zahřeje“ například noční stolek či jen obyčejné nohy postele, ale i proutěný koš na deky.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram