Ukliďte si domácí rozpočet. Jak na to, poradí právnička

Zvyšující se inflace se stále více dotýká našich peněženek. Jak si nastavit rodinný rozpočet s ohledem na zdražování radí JUDr. Sylvia Ďatelinková, právnička Institutu alternativního řešení sporů Slovenské bankovní asociace.

„Zvyšující inflace nás nutí přehodnotit naše výdaje. Ideálním nástrojem, který nám k tomu může pomoci je rodinný rozpočet. Aby byl rodinný rozpočet správně nastaven, musí zohledňovat všechny skutečně vynaložené příjmy a výdaje za určité období. Ty si po skončení zvoleného období vyhodnoťte. Získáte tak reálný přehled o tom, jak na tom finančně jste.

Pokud výsledky vašeho hospodaření ukazují, že vaše výdaje převyšují příjmy, je třeba začít s hledáním možností řešení, a to ať už možností zvyšování příjmu například brigádní činností, pasivním příjmem nebo snižováním výdajů,“ vysvětluje Ďatelinková.

„V souvislosti s přehodnocením výše skutečně vynaložených výdajů doporučuji rozdělit si tyto na dvě položky, a to na nezbytné výdaje a ostatní výdaje. Na základě tohoto rozdělení pak uvážlivě zvažte, které výdaje z části nezbytné lze snížit a které výdaje z části ostatní lze eliminovat úplně nebo je alespoň snížit na možné minimum.“ doporučuje S. Ďatelinková

Možnosti snižování výdajů jsou různé.

Datelinková v tomto směru navrhuje, „Snažte se eliminovat nebo snížit na minimum zejména výdaje, které nejsou pro vás nezbytností. Například můžete zcela omezit obědy a večeře v restauracích. Pokud si čas od času přece jen chcete dopřát posezení v restauraci, srovnávejte si ceny a sledujte možné slevy. To v podstatě platí i pro služby, jako jsou například masáže či kadeřnictví. Na trhu existuje řada online portálů, prostřednictvím kterých nabízejí obchodníci své zboží či služby za zvýhodněné ceny.

Abyste byli o těchto nabídkách neustále informováni, nastavte si zasílání newsletterů. Ušetřit můžete iv případě, že nahradíte každodenní jízdu motorovým vozidlem městskou hromadnou dopravou. V případě, že jste jízdu motorovým vozidlem nuceni využít, spojte svou cestu s jinými cestujícími, aby se vám alespoň zčásti pokryly výdaje na pohonné hmoty či parkovné. Zejména při delších trasách se tato forma cestování obzvlášť vyplatí.“

I na potravinách umíme ušetřit, jak na to radí Ďatelinková, „Co se týče potravin, jde o položku, která tvoří po nákladech na bydlení obvykle největší část rodinného rozpočtu. I na stravě můžete ušetřit například plánováním jídelníčku předem, a to s ohledem na nabídku cenově výhodného zboží. Nakupujte vždy jen to, co máte v nákupním seznamu. Snažte se nakupovat na co nejdelší období. Omezte větší nákupy na jednou či dvakrát do měsíce. Při nákupu využívejte věrnostní karty obchodníků a kupóny se slevami. Trvanlivé výrobky, které jsou v akci nakupujte ve větších množstvích. Orientujte se na sezónní ovoce a zeleninu. Vyplatí se také nakupovat větší balení, obvykle bývají výhodnější. Nakupujte jen tolik, kolik skutečně spotřebujete.“

Ušetřit lze i na bankovních poplatcích

Happy young family with little girl preschool age smiling while bonding together at home

„Sesumarizujte si jaké služby v bance využíváte. Kombinací různých služeb můžete eliminovat například poplatky za vedení účtu nebo platební karty. Banky nabízejí za splnění určitých podmínek prominutí poplatků za vedení účtů či poplatků za platební karty. V co nejvyšší možné míře také doporučuji nahradit platby hotovostí za platby platební kartou. Kromě toho, že se jedná o bezpečnější způsob platby, můžete získat i výhody v podobě odměňování procenta z hodnoty nákupu nebo účtu bez poplatku za splnění určitých podmínek.

Namísto SMS notifikačních zpráv o pohybech na účtu či platební kartě, které jsou obvykle zpoplatněny si nastavte PUSH notifikace, ty jsou bezplatné. K nezbytným výběrům peněžní hotovosti z bankomatu využívejte výlučně debetní platební kartu. U kreditní platební karty je výběr zpoplatněn. Vybírejte jednorázově. Pokud potřebujete vložit peněžní prostředky na účet, využijte pro tyto účely vkladomat.“ radí právnička.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram