Římané, Řekové a narozeniny

Pro staré Římany nemělo slovo „génius“ stejný význam jako dnes. Génius pro ně byl jakýmsi osobním bohem, spíše něco jako anděl strážný nebo nejlepší části sebe sama ve svaté podobě. Něco jako duše, ale těkavější, protože géniů bylo třeba si vážit, zejména v den narozenin, kdy je zahrnovali pěknými dárky.

Nebyly to však dorty. Tradičně dary pro génia k narozeninám zahrnovaly voňavější božské oběti, jako víno, květinové girlandy nebo kadidlo.

Římští císaři měli tendenci využívat tento druh uctívání k tomu, aby ze sebe po smrti udělali kultovní postavy; génia císaře Augusta lidé uctívali po celé římské říši ještě dlouho po jeho narozeninách.

Řekové měli svůj vlastní podivný způsob, jak všechny uvést do rozpaků v den narozenin: genethliacum neboli báseň věnovanou někomu v den jeho narozenin, od níž se zřejmě často očekávalo, že bude oslavenci s velkou pompou a obřadností nahlas přečtena.

Chcete se dozvědět více o dalších zajímavostech, módě či špercích nebo drahých kamenech? Mrkněte na náš blog. Můžete si zde například přečíst zajímavosti o módní společnosti Sinsay nebo například o Mohito.


Plánujete svatbu? Vyzkoušejte náš tip: vintage svatební oznámení.


Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram