Má smysl užívat spoustu vitamínu D?

Méně je někdy víc. Zvláště to prý platí pro lidi nad sedmdesát let. Vědci totiž upozorňují, že nadměrné užívání vitamínu D nepřináší této skupině žádné benefity navíc. Přijímání vysokých dávek „déčka“ nás tak asi zbytečně připravuje o peníze.

Odborníci totiž přišli se závěry studie, podle které sedmdesátníci, užívající vyšší dávky vitamínu D, nezaznamenávají vyšší přínos této látky pro jejich zdraví. Lidé v této věkové kategorii běžně užívají známý vitamín ke zlepšení pevnosti kostí a posílení svalů, čímž si snižují riziko pádů a zlomenin. Kromě toho se doporučuje užívat také v rámci prevence depresí a virových onemocnění včetně koronaviru.

Starší ho potřebují nejvíce

Zajímavý výzkum realizovala australská University of Newcastle a publikoval jej magazín Journal of Clinical Nutrition. Zúčastnilo se na něm přibližně 700 lidí ve věku nad 70 let. Vědci je rozdělili do tří skupin, přičemž první užívala vitamín D o síle 400 IU (mezinárodních jednotek), druhá skupina dvojnásobnou dávku a třetí až 1200 IU. Výzkum měl přinést odpověď na to, jak účinkuje vitamín D na kosti u starších lidí. V daném případě se konkrétně měřil vliv „déčka“ na změnu minerální hustoty kostí, která se obecně považuje za hlavní indikátor síly kostí.


Který vitamín dokáže prodloužit život?
Netřeba to přehánět

Po roce zkoumání vědci dospěli k závěru, že u každé zmíněné skupiny lidí se projevuje přibližně stejný účinek vitaminu D. Dávky nad 1200 IU však již nevyvolávaly další žádné pozitivní změny v kostech. Podle Dr. Terryho Aspraye z Centra biomedicínského výzkumu v Newcastlu nedostatek vitamínu D je běžný u starších lidí a může vést k úbytku kostní hmoty, poškození svalů a zvýšenému riziku pádů a zlomenin.

„Přestože naše zjištění nepodporují důkazy o přínosu vysokých dávek výživových doplňků s obsahem vitamínu D v souvislosti s hustotou kostí můžeme říci, že vyšší dávky tohoto vitamínu mohou mít příznivé účinky na metabolismus kostí a že jsou bezpečné pro starší lidi,“ prozradil pro portál sciencedaily. com.

Vitamin D illuminated by the rays of the sun on grass. Sunlight is an excellent source of this nutrient that strengthens the immune system. 3D rendering

Ochrání naše kosti při pádech

Starší lidé, kteří přijímají nízké dávky vitamínu D jsou více ohroženi pády a zlomeninami. Strach z úrazu ubírá seniorům na sebevědomí, ale také na duševní pohodě. Méně času tak tráví na čerstvém vzduchu, kde jim může právě sluneční záření pomoci vytvářet další vitamín D. Například třicetiminutový pobyt na ostrém slunci může zajistit pro organismus téměř denní dávku této látky. Nesmíme však zapomínat, že vitamin D rychle míjí, a to na kosti, svaly či na udržení zdraví zubů.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram