Jaké obklady a dlažby nabízí trh?

Černobílé šachovnicové vzory asi nikdy nevymřou, ale řekněme si upřímně, že to není nejoriginálnější kousek, přestože se řadí k nesmrtelné obkladové klasice. Pokud hledáte něco netradičnějšího, trh nabízí dostatek možností. Na některé se spolu blíže podíváme.

Návrat k minulosti

V současnosti je na trhu mnoho designérů, kteří se snaží experimentovat s materiály. V roce 2018 to byly zejména terrazzo a jesmonite. Terrazzo je materiál sestávající z mramoru, křemene, dřeva, kovu nebo směsi drceného skla v pryskyřici či cementu – většinou se opakovaně využívají zbytky různých materiálů. Oba materiály jsou velmi flexibilní z pohledu vzorů. Barevná všestrannost znamená, že můžete mít téměř jakoukoli kombinaci, kterou si přejete. Moderní terrazzo může být sofistikované a opravdu vysoce kvalitní. Zajímavými činí nejen podlahové doplňky, ale také design nábytku a celkového interiéru či exteriéru.

obklady a dlažby
Nyní ze nejvíce oživí venkovní prostory balkonů nebo teras, ale stejně dobře se uplatní i v interiéru.
Blízký východ blíže, než by se zdálo

Zellige – obklad, který původně pochází z Maroka. Tento typ obkladu se využívá zejména v severní Africe a na Blízkém východě, u nás se nejčastěji používá v klasické čtvercové instalaci, ale oblíbené jsou také šestiúhelníky připomínající tvar medového plástve, rybích šupin, či kombinace hvězdy a kříže. Nejčastěji se využívá v kombinaci vzorů, ve které vynikne jeho pestrost barev, ale se Zellige se můžeme setkat iv jednobarevné kombinaci. Lze jej využít k mnoha způsobům – od obložení stěn a podlah přes obložení krbů až po fontány a bazény. Nejednou se využívá na kuchyňské zástěny, najdeme jej však iv koupelnách.

obklady a dlažby
Kolekce Abitare od společnosti Ragno se hodí zejména do starších zrekonstruovaných bytů, které mají zachovány některé své původní prvky. Takovým prvkem podtrhnou jejich kouzlo, například iv koupelně. (Foto Ragno)
Terakota

Sedmdesátá léta slaví svůj návrat zejména v módě, ale nejen v ní. Toto období se dostalo i do současných trendů v obkladech. Samozřejmě, v umírněnější formě. Terakotu můžeme definovat jako nadčasovou, smyslnou a mírně neupraveně působící volbu. V současnosti převládá modernější způsob, jak je velký šestiúhelníkový formát smíchán například s pastelovými tóny, ale starou dobrou klasikou a zachováním cihlové barvy se také nic nezkazí. Cihlová barva terakoty dobře vynikne zejména v místnostech, které jsou laděny do venkovského stylu a díky své teplé barvě se velmi dobře kombinuje s bílou – místnost pak nevypadá tak chladně.

modern apartment with classic swedish stove. 3d concept rendering

obklady a dlažby
Terakota má v domácnosti bohaté využití jako obklad, dlažba, květináče či jiné dekorace. Látka a cement – ​​díky nápadu spojit tyto dva na míle vzdálené materiály vznikl obklad z kolekce Texcem, který je velice příjemný na dotek. Nese se v neutrálních barvách, ale také květinových vzorech. (Foto Ragno)
Geometrie

Vzorované cementové dlaždice jsou již několik let charakterizovány jasnými barvami a složitými vzory, které mají původ v Maroku nebo na Kubě. V roce 2018 vidíme posun směrem ke vzorům, které jsou méně složité a geometričtější, například kostky nebo ostré trojúhelníky. Nejsou to však jen barvy a vzory dlaždic, které jsou stále rozmanitější, výrobci si hrají také s tvary. Šestihranné dlaždice se vrátily do koupelny ve všech velikostech, barvách a texturách.

Geometrické dlaždice lze použít ve velkém měřítku (na všechny stěny nebo celou podlahu) k nastavení tónu koupelny nebo lze použít jen jako akcent na jistou část prostoru. V malých koupelnách pomáhají zlepšit vnímání prostoru, zejména pokud jsou dobře spojeny s neutrálními barvami. Ve velkých koupelnách oddělují sprchovou nebo lázeňskou část od ostatního prostoru.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram